Bruksanvisning för fotogenlampor

Du kan också ladda hem vår PDF om samma ämne: klicka HÄR isåfall.

Vi rekommenderar att du använder dig av Kemetyls Lampolja som är skonsam mot brännaren/veken och sotar/luktar minimalt. Namnet till trots så skall man inte använda sig av fotogen. Det finns alltid de som gärna eldar med fotogen fortfarande av nostalgiska skäl och självklart är det helt ok. Men dagens moderna bränslen ger nog brännaren en längre livslängd.

Om du ska bygga ihop lampan för första gången och sätta i linjeglaset: Var noga med att alla ”tänderna” överst på brännaren hamnar på linjeglasets utsida, för att slippa sprickor i glaset. Man kan lätt ändra storleken genom att försiktigt böja ut dem eller klämma ihop dem lite. Mässing är en mjuk metall. Tänderna ska inte sitta så löst att linjeglaset skakar om du flyttar på lampan. De ska heller inte sitta så hårt att du med möda får tillbaka glaset. Anpassa brännaren till just ditt linjeglas.


För att tända: Ta loss linjeglaset och skruva loss brännaren(i enstaka fall finns det påfyllningshål, liknande tanklock). Du skall aldrig fylla lampan ända upp med olja, utan bara cirka 3/4 av oljehuset. Skruva tillbaka brännaren.

Första gången du fyllt din fotogenlampa skall du vänta i cirka 20 minuter så att veken hinner suga upp oljan och bli våt ända upp.
Innan du tänder lampan skall du vara noga med att veken är jämn upptill och att inte ha för stor synbar veke. Tänd med tändsticka eller tändare och skruva sedan direkt ned lågan med vekskruven(ratten) på sidan av brännaren. Nu sätter du tillbaka linjeglaset.

Lågan har en förmåga att ”sticka iväg” när man precis tänt den och om den är för stor så finns det risk för att linjeglaset kan spricka.

Man skall alltid ge linjeglaset några sekunder extra för att värma upp sig innan man skruvar fram önskad storlek på lågan.

Trimma veken: Lågan skall vara jämn och inte ha för stora ”flikar”. Isåfall kan veken vara ojämn i sin övre kant. Det är enkelt åtgärdat genom att man låter veken brinna en stund, blåser ut lågan och sedan klipper veken rak med en skarp sax, som man klipper en rak lugg. Detta kan man behöva upprepa några gånger, vilket kallas att trimma veken. När du har en perfekt trimmad veke så garanterar det en perfekt jämn låga och en minimal åtgång på veken under eldning. Om det är en flatbrännare(alltså där veken kommer upp som ett rakt streck och inte som en cirkel) så rekommenderar vi att du klipper av de yttersta hörnen på veken för att slippa "horn" på lågan och få en fin spetsig låga. Lite som en bruten taknock.

En veke håller länge, men man skall aldrig låta den ”torka ut” så se alltid till att ha lampolja i din lampa och elda den då och då för att lampan ska må bra.

Om lågan är för hög så finns det alltid risk för att glaset blir sotigt. Det är mycket enkelt att diska alla linjeglas i diskmaskinen när de blir lite immiga, vilket alltid sker när man använt en fotogenlampa en tid. Eller genom att använda dig av en flaskborste när du diskar.

För att släcka: När du ska släcka lampan så tänk på att alla glas är heta. Du kan enkelt skruva ned lågan med vekskruven så att den dör eller blåsa ut den uppifrån genom linjeglaset precis som man blåser ut ett ljus. Man kan också blåsa ut en låga underifrån genom brännarens galleri(luftintag). Detta gör man oftast på taklampor.

När det gäller bordslampor så tänk på att alltid ställa den på ett plant underlag och att det utvecklas mycket värme ovanför den. Man kan gärna använda sig av ett s.k. sotskydd som man enkelt fäster i toppen av linjeglaset och som tar upp den mesta värmen.

Lycka till med din nya lampa!