Hur man gipsar oljehus på fotogenlampor

Du kan också ladda hem vår PDF om samma ämne: klicka HÄR isåfall.

Enligt klassisk metod skall de olika delarna på oljehusen fästas med gips. Det gäller t.ex. de oljehus som har en glastapp underst och skall fästas i en fot eller oljehusringen överst på oljehuset. Vi rekommenderar inte att ni använder er av lim eller andra modernare metoder. (Det finns en del oljehus som istället har gängor för foten och/eller oljehusringen och således inte behöver gipsas)

Hos oss kan ni köpa små gipspåsar för just detta ändamål.

Rengör oljehuset och oljehusringen/lampfoten från gamla gipsrester. Allting måste vara rent och fritt från fett och damm. Man kan lägga lite papper inuti oljehusets botten för att skydda den från droppande gips under gipsningen av oljehusringen.

Häll upp gipspulvret i en liten kopp och tillsätt försiktigt vatten och blanda till en lagom krämig konsistens. Man får vara försiktig och tillsätta vattnet droppvis på slutet.

Fyll oljehusringen invändigt med gipsmassan och tryck den på plats med ett stadigt grepp. Se till att ringen sitter vågrätt och rakt.

Är det ett oljehus som ska fästas i en fot så fyller du foten med gipsmassan och trycker oljehuset på plats med ett stadigt grepp där också. Se till att oljehuset sitter rakt och vågrätt.

Gips 2 hg (till bl.a. fotogenlampsdelar) - Gips 2 hg

Pris:
30 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
R778
Antal:
Klicka HÄR för att se en sammanställning över alla våra reservdelar till fotogenlampor.

Smidigt liten förpackning med 200 gram gips.

Blandas försiktigt med vatten droppvis samtidigt som det rörs till en smidig konsistens. OBS - härdar snabbt så det är viktigt att använda det färdigblandade gipset omedelbart.

Gips används för att fästa oljehusringar på oljehus eller oljehus på en fot.

Du kan läsa mer om hur du monterar delarna med gipset i vårt PDF dokument.

Nu är det ytterst viktigt att absolut inte röra delarna något mer, utan låta allting stå helt orört i minst 48 timmar och torka fullständigt!

Det gör ingenting att gipset tränger ut åt alla håll och kanter när man tryckt sin del på plats. Detta rengör man efteråt när allting är helt torrt, med en vass kniv genom att skrapa bort det överflödiga gipsrester. Detsamma gör man på insidan av oljehuset om man behöver.

OBS: Lyft aldrig en fotogenlampa i dess brännare utan håll alltid i lampfoten vid förflyttning, annars finns risk att oljehusringen och/eller foten lossnar.