Bruksanvisning för stormlyktor och stallyktor

Du kan också ladda hem vår PDF om samma ämne: klicka HÄR isåfall.

Hos oss kan ni köpa stormlyktor av de kända märkena Feuerhand och Dietz som har tillverkats enligt samma principer i över 100 år. Alla nytillverkade reservdelar passar därför även i antika lyktor.

Lika populära utomhus som inomhus (men lämna dem helst inte utomhus året om).

Vi har alla slags reservdelar till dessa lyktor.

Vi rekommenderar att ni använder Kemetyls lampolja när ni eldar i er stormlykta. Lampolja i sig är icke antändligt utan veke. Alla slags olje- och fotogenlampor är mycket säkrare än vanliga stearinljuss, vid korrekt hantering. 

Här följer några tips om hur du hanterar din nya stormlykta:

Ställ alltid stormlyktan på ett plant underlag. Luta den inte, varken vid påfyllning eller när den brinner. Detta kan orsaka läckage. Under skruvlocket fyller ni på med lampolja. Fyll endast 75% av oljehuset med olja, för att undvika läckage. Om veken är ny skall man låta den suga olja i minst 20 minuter innan man tänder. Med vekskruven ovan korrigerar ni lågans storlek.

Med lyftspaken kan ni lyfta och sänka glaset vid tändning och släckning. Lågan är lika lätt att blåsa ut som ett stearinljus.

På bilderna nedan demonstreras hur man enkelt lyfter på den fjädrande ”hatten” genom att lyfta den uppåt för att frigöra glaset som enkelt lutas åt sidan. Glaset i sin tur kan man bara dra rakt ut om man behöver rengöra det, vilket går lätt med vanligt diskmedel och ljummet vatten.

När man har lutat bort glaset, kan man enkelt frigöra brännaren genom att flytta vekskruven mot skruvlocket med ett litet klick.

Den sitter med bajonettfattning. Det är också så man byter veke underifrån i brännaren vid behov.

Lycka till med din fina stormlykta och tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor: info@fotogenlampor.com

Stormlyktor och stallyktor har ofta behov av en lite styvare slags veke än vanlig lampveke, för att kugghjulen som drivs av vekratten ska få en schysst grepp. Ofta så står stormlykans modellnummer på oljehuset. Vi säljer följande vekar:

Dietz modellnummer 50:  9 mm flatveke
Dietz modellnummer 76: 13 mm flatveke
Feuerhand modellnummer 276: 13 mm flatveke
Dietz modellnummer 30: 16 mm flatveke
Dietz modellnummer 8: 22 mm flatveke