Glas till fotogenlampa

Vi säljer alla typer av lampglas till fotogenlampor, både nytillverkade från Europas ledande tillverkare, samt äldre lampglas från lager som inte längre tillverkas. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt lampglas till just din lampa. Maila isåfall foton och mått till oss. Vi känner igen de flesta brännarna och lampmodellerna på marknaden.

Vi har lampglas till alla fotogenlampor och oljelampor, vi har glas till stormlyktor och glas till gruvlyktor. Störst sortiment på nätet!

Kärt barn har många namn: lampglas, linjeglas, brännarglas, brännarrör, fotogenlampsglas m.m. Du utgår från den undre utvändiga diametern (OBS: inte invändiga!) på glaset när du ska hitta rätt glas till din lampa. Läs mer om fotogenlampsmått m.m. HÄR.

Klicka HÄR om du vill se en lista över alla våra lampglas

i alla kategorier samtidigt, eller välj nedan:

Glas till minilampor
(24 - 31 mm)

Kosmosglas
(rak modell med midja)

Matadorglas
(rak modell med kula)

Wienerglas
(lökformade för flatbrännare)

Lotusglas
(63 eller 74 mm)

Udda lampglas
(olika former och mått)

Lyktglas
(till olika stormlyktor)

Vekar till flatbrännare

Flatbrännarvekar kallas alla de vekar som kommer upp som ett rakt streck överst i brännaren. De är smalare än rundbrännarvekar(som istället formas till en rund ring överst i brännaren).

Bredderna varierar mellan 6 - 30 mm breda vekar.

Denna typ av veke sitter ofta i stormlyktor och gruvlyktor och enklare modeller av senare tiders oljelampor (flera av dem tillverkade i Asien). De kan ibland behöva vara av en styvare variant och ha en tjockare vävning än "vanligt vekgarn" för att kugghjulet som driver veken ska få ett ordentligt tag. På bilden här invid så ser du flera exempel på flatbrännare och hur deras vekar ser ut. 

Man tillverkade nästan aldrig bredare flatbrännare eftersom lågan inte blir stabil när den blir större än enligt måtten ovan.

Vi rekommenderar alla med flatbrännare att klippa av de yttersta hörnen överst på sin veke för att få en finare lugnare låga. Liksom en brutan taknock. Då slipper man "horn" på lågan och får en vackrare spetslåga. 

Vekar till rundbrännare

Rundbrännarvekar kallas alla de vekar som formas till en rund ring överst i brännaren. De är bredare än flatbrännarvekar(som istället kommer upp som ett rakt streck överst i brännaren).

Bredderna varierar mellan 32 - 104 mm breda vekar.

Denna typ av veke sitter i nästan alla Europeiska klassiska fotogenlampor som tillverkats mellan 1870 fram tills idag. De går ofta utmärkt att applicera det klassiska linjemåttssystemet på när det gäller att mäta sig fram till rätt storlek på de reservdelar som man behöver. 

Rundbrännare ger mycket mer ljus och värme än en flatbrännare.

Alla storlekar som heter: 6, 8, 12, 14, 16, 20 och 30 linjer hör hit.

Läs mer om storlekar, delar m.m. på vår sida med Fakta & Råd där du kan ladda hem hjälpfiler i form av PDF:er som vi tagit fram.

Förutom dessa två klassiska typer av brännare så finns det även brännare som har en helt rund veke, en s.k. snörveke. Här säljer vi vekar i dimensionerna 2 mm - 12 mm i diameter. De är tillverkade helt i 100% bomull. Är du osäker på storleken så välj flera och skicka tillbaka de som inte passade(men de måste vara rena).

Det finns såklart också andra typer av vekar, t.ex. tubvekar som ofta sitter i amerikanska fotogenlampor, samt Duplexvekar som sitter i brittiska brännare med två flata vekar bredvid varann. Vi säljer också reservvekar till alla typer av stormlyktor, stallyktor och gruvlyktor. 

Till alla fotogenlampor rekommenderar vi en av de bästa lampoljorna på marknaden: Kemetyls T-lampolja. Glöm inte att diska ur ditt oljehus innan du byter olja och veke.

Lampolja 1 liter (Bränsle till fotogenlampa) - 1 liter lampolja (1 flaska)

Pris:
95 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
R770
Antal:
T-lampolja från Kemetyl - en av de bästa lampoljorna på marknaden. Den hette tidigare Festival Lampolja.

Vi rekommenderar varmt denna produkt! Den är skonsam mot er fotogenlampsbrännare, den sotar och luktar minimalt och vi har själva använt den i över 25 år.

Om ni köper en helt obruten förpackning får ni 145 kr rabatt. Klicka isåfall HÄR.

Tillverkare: Kemetyl.

Säkerhetsdatablad för produkten hittar ni HÄR.