Linolja rå 1 liter

Pris:
110 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
A025
Antal:
Kommentar till butiken:
Måla och vårda utan lösningsmedel - både ute och inne! Allbäcks miljövänliga produkter: med dåtidens kunskap för en hållbar framtid!

Linet är en förnyelsebar råvara och odlas i Sverige. Det mogna linfröet pressas utan uppvärmning. Därefter avslemmas  och filtreras oljan för att erhålla en steril produkt utan föroreningar. Linolja  har en  mycket god inträngningsförmåga i trä. Undvik lösningsmedel. Stryk ut oljan på träytan. Använd varmluftspistol alt. hårtork för att värma in oljan i träet eller värm oljan till 60 grader - fingervarmt - och stryk ut över ytan. Oljan skall vara väl bunden i träet innan övermålning.

Den råa svenska linoljan förädlas på Allbäcks fabrik i Ystad och pressas på Gunnarshögs gård, Hammenhög.

Enligt gammal 1700-tals kunskap är fördelarna många med tillgång till en avslemmad linolja utan protein. Den torkar snabbare, den luktar mindre och den tränger in djupare. 

Både rå och kokt linolja har en mycket god förmåga att suga in i träet och därmed skydda från vatten. Därför använder vi dem till impregnering av torrt trä utvändigt före målning.

Linolja är ett levande material och kan variera i kulör mellan olika skördar. Detta påverkar inte kvaliteten.

Rå linolja passar bra till impregnering av trä, tillverkning av kitt och såpa.

Kokt dvs. oxiderad linolja förädlas till Linoljefärg, Linoljevax och Linus Väggfärg. Den kan även användas för att späda linoljefärgen. 

Obs! Risk för självantändning i porösa material. Blötlägg alltid använda trasor i vatten.

SDS(Säkerhetsdatablad) finns att ladda ned på tillverkarens hemsida: 
http://www.linoljeprodukter.se/


Läs i Allbäcks "Lilla handbok" för vidare instruktioner samt för mer information om deras olika produkter.