Låg frakt / Snabb leverans

Lampglas

Det är viktigt att ha rätt lampglas. Du utgår från den undre utvändiga diametern i mm (OBS: inte invändiga) på glaset när du ska hitta rätt glas till din lampa. Det är brännaren som bestämmer vilken typ av glas du kan välja på. Behöver du hjälp med att hitta rätt glas till din lampa - läs då mer om olika lampglas till olika brännare nederst på denna sida.

Lampglas till fotogenlampa

Kärt barn har många namn: lampglas, linjeglas, brännarglas, brännarrör, fotogenlampsglas m.m.

Du utgår från den undre utvändiga diametern i mm (OBS: inte invändiga) på glaset när du ska hitta rätt glas till din lampa.  Det är brännaren som bestämmer vilken typ av glas du kan välja på. Läs mer på sidan om brännare så du vet vilken sort du har innan du väljer glas till din lampa.

Vi hjälper dig annars gärna att hitta rätt lampglas. Maila eller smsa till 072 70 30 250 med foton och mått. Vi känner igen de flesta brännarna och lampmodellerna på marknaden.
lampglas fotogenlampa kosmosKosmosglas som står på tork i lampverkstaden.


fotogenlampa glas
Kosmosglas fotogenlampa

Glas till minilampa

Det finns en uppsjö av små söta miniatyrlampor och lika många söta små lampglas till dessa. De brukar vara i storlekarna 24-34 mm i nedre yttre diameter. Ofta är små oljelampor utrustade med flatbrännare där veken kommer upp som ett rakt streck och bör därför ha svängda glas såsom på bilden ovan. Annars finns det en risk att glaset spricker om lågan kommer för nära. Bild på olika typer av små fotogenlampor med rundade glas nedan.


Kosmosglas

Klassiskt fotogenlampsglas som är rakt med en midja som snörper av en bit ovanför lågan. Utvecklade för kosmosbrännare där veken kommer upp som en cirkel och där lågspridare överst saknas. Ska inte användas på flatbrännare då lågan blir för bred och glaset riskerar att spricka i midjan. Dessa glas är oftast i storlek 34-52 mm i nedre yttre diameter, men det finns en del udda större kosmosglas och även mindre.

Matadorglas

Också ett klassiskt fotogenlampsglas som har en kula i glaset i höjd med lågan. Utvecklade för större matadorbrännare där veken kommer upp som en cirkel och där en lågspridare sitter överst likt en liten hatt av metall som trycker ut lågan och gör den starkare. Dessa glas är oftast i storlek 52-87 mm i nedre yttre diameter, men det finns en del udda matadorglas i andra storlekar också. Går bra att använda även på kosmosbrännare.

Flatbrännare i klassiska mått:
2 linjer: 6 mm veke. 25 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.
3 linjer: 8-9 mm veke. 30 mm brett glas. Gängdiam: 18 mm.
5 linjer: 12-13 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.
7 linjer: 12-16 mm veke. 38 mm brett glas. Gängdiam: 23-25 mm.

Kosmosbrännare storlekar:

6 linjer: 32-35 mm veke. 34 mm brett glas. Gängdiameter: 24 mm.
8 linjer: 40-44 mm veke. 36 mm brett glas. Gängdiameter: 27 mm.
10 linjer: 48-51 mm veke. 40 mm brett glas. Gängdiameter: 33 mm.
12 linjer: 54-60 mm veke. 42-45 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
14 linjer: 65-67 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.

Matadorbrännare storlekar:

15 linjer: 67-74 mm veke. 52 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
16 linjer: 74-100 mm veke. 60-65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
18 linjer: 84-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
20 linjer: 88-100 mm veke. 65 mm brett glas. Gängdiameter: 39 mm.
30 linjer: 67 mm dubbelvikt slangveke eller över 100 mm bred rundbrännarveke. 74-80 mm brett glas.
40 linjer: 87 mm breda glas.

små fotogenlampor
Minilampor med små lampglas.

kosmoglas och kosmosbrännare
Kosmosbrännare med kosmosglas.


Matadorbrännare med matadorglas.


Övriga typer av lampglas till fotogenlampor

Förutom små klassiska flatbrännare, kosmosbrännare och matadorbrännare så finns det också de vanliga Wienerbrännarna och Lotusbrännarna. Samt såklart alla stormlyktor som ska ha lyktglas. Det finns också ett helt gäng udda brännare och udda lampglas där ute.lotusglas glas till lotusbrännare
lyktglas stormlykteglas

Wienerglas

Finns olika storlekar. Klassisk lökform med kort hals som smalnar av uppåt. Veken kommer upp som ett rakt streck ur Wienerbrännaren. Skiljer sig från mindre flatbrännare genom sin stora ”kula” överst med runda lufthål i kulan och sina flikformade tänder, samt ett smalrandigt luftgalleri. Material: Stål eller mässing. Man bör använda ett wienerglas som är lökformat och har god plats för den breda lågan:

Wienerbrännare finns i följande storlekar:
Wiener Dickbauch 5 linjer:
10-12 mm veke. 37 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.
Wiener Dickbauch 8 linjer:
14-16 mm veke. 42 mm brett glas. Gängdiam: 21 mm.
Wiener Dickbauch 11 linjer:
20-22 mm veke. 50 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm. 

Lotusglas

Finns olika storlekar. Ganska speciell form på glaset som har en hög hals och som sen buktar ut och smalnar av för att sedan åter vika sig ut på slutet överst. Den övre kanten på glaset är antingen krusig eller rak å dessa klassiska glas. Veken kommer upp som ett rakt streck och brännaren har en stor ”kula” överst. Här mäter vi i tum. Lotusbrännarna utmärker sig genom sina fyra långa smala armar som håller i glaset(eller det snirkliga staketet som brännaren nederst till vänster har) och saknar luftgalleri nederst såsom de andra brännarna har. Material: Stål eller mässing.
Lotusbrännare finns i följande storlekar:
2 1/16'' - Lilla Lotus: Ca 10 mm veke. 53 mm brett glas. Gängdiam: 20 mm.
2 ½'' - Mellan Lotus: Ca 15 mm veke. 63 mm brett glas. Gängdiam: 22 mm.
3'' - Stora Lotus: Ca 20 mm veke. 74 mm brett glas. Gängdiam: 31 mm.

Lyktglas

Det finns olika former av lyktglas till klassiska stormlyktor. Läs mer om dem och deras mått på sidan om stormlyktor.

Övriga glas

Det finns såklart en uppsjö av udda glas och udda brännare och lampor på marknaden.

Hittar du inte din brännare och din storlek på glas så kan du alltid kontakta oss för hjälp och råd! Vi känner igen de flesta sorterna och brukar kunna ge dig råd kring vad du behöver.

Vi finns på mail:  [email protected]

Du kan också kontakta oss via sms eller ringa: 072 70 30 250
wienerbrännareWienerbrännare olika exempel.

Lotusbrännare olika exempel.

fotogenlamporRenoverade fotogenlampor.


Vilket mått ska jag mäta?

Det viktigaste är den nedre yttre diametern i mm. Inte den inre, eftersom den kan variera beroende på glasmassans tjocklek. Det är den yttre som avgör hur stort glas som passar inuti brännaren.

Däremot - om du mäter inuti brännaren(t.ex. om glaset helt saknas) så är det istället det inre måttet som gäller. Det som avgör hur brett glas som får plats. Du ska alltid tillgodose att brännarens kronblad står rakt upp och inte är utböjda eller intryckta på något vis.

Sen är det bäst att mäta längst ned i brännaren där glaset ska bottna. Om det är svårt att komma åt med ett skjutmått så mät istället precis utanpå och dra sedan av 2 mm från det måttet.

mäta glas till en fotogenlampa

mäta lampglas till fotogenlampa


Linjemått ''' i mm:

Alla lampglas kan inte mätas i linjer såsom ni kunde läsa om tidigare på den här sidan, men de flesta lampglas tillhör fortfarande 1800-talets linjemåttssystem och då gäller följande måttabell:

lampglas mm linjer cm


lampglas fotogenlampa


Här ser ni tydligt skillnad på en kosmosbrännare till vänster med ett kosmosglas och en matadorbrännare till höger (med lågspridare överst i brännaren liksom en liten hatt) och där glaset är av matadortyp med en kula i höjd med lågan så att glaset inte ska riskera att spricka.