Låg frakt / Snabb leverans

Brännare med vekhiss undertill


Många större brännare är utrustade med en s.k. vekhiss, vilket är en särskild kuggstångsanordning för höjning och sänkning av veken. Den håller veken ordentligt på plats, vilket garanterar en konstant och jämn låga. Flertalet äldre, större brännare har också andra spakar och funktioner, t.ex. för att lyfta glaset eller för att släcka lågan.

Större brännare har ofta också en s.k. lågspridare överst för att garantera ett jämt luftflöde och en effektiv låga. Den ser ut som en liten hatt och sprider ut lågan. Därav har de linjeglas som tillhör dessa brännare nästan alltid en utbuktning på glaset i höjd med lågan och är inte helt raka, såsom mindre glas ofta är. De kallas för matadorglas och matadorbrännare. 

Stora brännare har oftast samma skruvfattning (diameter) nedtill som 14''' brännare har, vilken är 38-39 mm i diameter. De vanligaste storlekarna är 15''' och 20''', men det finns även 16''' och 18''' eller 30''' eller ännu större.

OBS: Det finns en uppsjö av variationer på hur antika vekhissar fungerar och inte alla ser likadana ut. Man får försiktigt undersöka sin egen brännare och testa sig fram hur just ens egen vekhiss fungerar. Nedan ett exempel på en ny vekhiss:

20''' idealbrännare (t.ex. Stelton):

Det är viktigt att känna till att med tiden når vekhissen upp till brännarens botten och det går då inte längre att mata upp veken med skruvhandtaget(se bildserien nedan). Då får man absolut inte skruva vidare och tro att det är brännaren som kärvar, för då går metalldelarna i drevhuset lätt sönder. Börja med att dra loss lågspridaren överst ur brännaren (bild till höger).


Sen skruvar du loss brännaren och tar loss veken ur vekhissens undre båge på bägge sidor. Vrid tillbaka vekhissen till sitt nedersta läge med vekskruven(bild till vänster). Det finns tre små ”armar” med tänder på, en på varje sida i vekhissen, som håller i veken(se bilderna nedan). När man skruvat vekhissen till sitt nedersta läge, hör man i samma sekund ett svagt klick, då de tandade armarna åker in bakom en av metallringarna och därmed släpper sitt grepp om veken.

Du kan nu skjuta den frigjorda veken både upp och ned i brännarens kona(skorstenen).

Vid byte av ny veke: sätt tillbaka veken genom att föra in den underifrån i brännaren som enklast placeras uppochned. Skjut veken i nästan rätt slutläge(den ska ha några millimeter kvar till den översta kanten i konan. Använd vekskruven och skruva ett snäpp framåt, så att "tänderna" får tag i veken igen och den går att justera som vanligt. Sätt tillbaka veken i vekhissens understa grepp på bägge sidor. Klipp till veken upptill så den är helt rak i linje med kanten på konan, precis som man klipper en rak pannlugg. Flikar eller en sned överkant resulterar i en sned eller flikig låga. Se till att veken fyller hela den övre cirkeln utan mellanrum för då får du problem med lågan efteråt - du måste alltså ha en tillräckligt bred veke på pricken. Tryck fast den lilla lågspridaren överst.

Nu är det klart! Dags att tanka bränsle och snart kan du njuta av en varm och ljus låga igen.