Låg frakt / Snabb leverans

Fotogenlampors måttsystem

Det enklaste är såklart att ha ett bra (helst digitalt) skjutmått och veta hur man ska använda det och var man ska mäta för att få fram rätt storlek på sina lampdelar, vare sig man letar veke, glas, brännare eller något annat. På den här sidan ska vi visa hur du mäter på de olika lampdelarna för att hitta rätt mått för just din lampdel. Har du inget skjutmått så går såklart en tumstock eller linjal också bra. Vi är inte lika förtjusta i måttband eftersom de tenderar att svaja lite och vi mäter ändå ingenting i omkrets utan alltid i diameter. 

Många fotogenlampor mäts i 1800-talets måttenhet linjer som skrivs med tre primtecken:'''1. Att mäta vekar

Har du kvar den gamla veken så är den första frågan: satt det rätt veke i din brännare? Inte sällan köper man en begagnad fotogenlampa på loppis med något "snöre" som kanske inte alls är menat för just den lampan. Är det så viktigt då? JA - för om du har fel veke så kommer du omgående att få problem med lågan och då blir lampan så otrevlig att ha tänd att du inte alls kan njuta av den. Lågan kan stå och hoppa, fladdra och göra oljud och dessutom sota ned glaset och lukta illa i hela rummet. Rätt veke är således avgörande att hitta.

Hur du mäter veke till en flatbrännare:

Har du en flatbrännare - dvs en brännare där veken kommer upp som ett rakt streck så är det superenkelt att ta reda på rätt storlek. Du behöver bara skruva oss brännaren och vända den uppochned och sedan mäta springans bredd. Försök att fylla hela springan så ta inte en för smal veke, men inte heller en för bred för då får den ju inte plats. Helst en veke som motsvarar din springas bredd rakt av. 20 mm springa = 20 mm veke.

Hur du mäter veke till en rundbrännare:

Om du istället har en rundbrännare - där veken kommer upp formad till en cirkel så blir det lite jobbigare att mäta sig fram med en linjal eller skjutmått. Dock så har du turen att tillhöra linjesystemet - 1800-talets egen måttenhet för fotogenlampsdelar. Då kan du enkelt mäta valfri annan del på lampan och genom denna ta reda på vilken brännarstorlek du har och därmed kan du ganska säkert kolla i samma tabell och se vilken bredd du bör ha på din veke. Ett litet varningens finger måste dock höjas här eftersom det finns en del udda fåglar på marknaden, både äldre och nyare, där det kan krävas en lika udda veke. 

Exempel: Om du mäter att din bottengänga på brännaren har diameter cirka 33 mm och/eller att ditt lampglas har yttre nedre fotdiameter cirka 40 mm och läser i linjesystemet (längre ned på denna sida) att det motsvarar en brännare på storlek 10 linjer så kan du också läsa att veken ska vara cirka 50 mm bred. Ta då en bit vanligt vitt A4 papper och klipp till en remsa på 50 mm. Sedan testar du denna remsa i den U-formade skåran under brännaren. Den ska fylla skåran så gott det går. Du ska också kunna få plats med samma remsa överst i brännarens kona där veken ska titta fram och brinna. Det viktiga är att pappersremsan ska fylla hela cirklen utvändigt i konan utan mellanrum där papprets kanter möts. Då vet du att du har rätt storlek på veke. Om det däremot glappar på låt säga 5 mm överst när du testar ,så ska du köpa en 55 mm veke istället för en 50 mm. Det viktiga är nämligen att veken fyller hela cirkeln för att du ska få en lugn och stabil låga som är skön att ha tänd i närheten.

2. Att mäta glas

Förutom att vekens storlek är avgörande för hur din fotogenlampa kommer att brinna - så är glaset lika viktigt. Utan glas så mår inte lågan bra och så fungerar inte heller den avkylande effekten som syreströmmen utgör för brännaren. Är glaset för stort så fungerar det ju inte alls och är det för litet så riskerar det att komma för nära lågan och spricka pga detta. Glasets form är också viktig - olika brännare kräver olika form på glasen för att fungera optimalt eller för att fungera överhuvudtaget. Nu ska vi gå igenom hur du mäter och kontrollerar att du har rätt glas.