Låg frakt / Snabb leverans

Bruksanvisning för fotogenlampa

På den här sidan följer en enkel liten instruktion för dig som ska lära dig att hantera din första lampa. Var inte rädd, det är enkelt att tända och släcka lampan.

Vi rekommenderar att du använder dig av Kemetyls T-Lampolja eller Karlskronas Lysfotogen som är skonsam mot brännaren/veken och sotar/luktar minimalt. Det finns många märken på marknaden som kallar sig för lampolja, men tyvärr är många väldigt dåliga och både sotar och luktar samt ger en instabil förbränning och låga som fladdrar. 

Trots att vi kallar dem fotogenlampor så tycker jag inte att ni skall använda er av fotogen såsom förr i världen. Det finns alltid de som gärna eldar med fotogen fortfarande av nostalgiska skäl och självklart är det helt ok. Men dagens moderna bränslen ger en renare förbränning, då molekylerna är mindre. Det är också därför som det luktar och sotar mindre med lampolja. Du kan använda din lampa med lampolja både inomhus och utomhus.

MONTERA IHOP FOTOGENLAMPAN:

Första gången du fyllt din fotogenlampa med lampolja skall du vänta i cirka 20 minuter så att veken hinner suga upp oljan och bli våt ända upp. Du ska ha fyllt cirka 80-90% av oljehuset med lampolja. Det är viktigt att det finns lite luft överst. 

Om du ska sätta ihop lampan för första gången och montera lampglaset: Var noga med att alla ”tänderna” överst på brännarens krona hamnar på lampglasets utsida, för att förhindra att det spricker. Man kan lätt ändra storleken några mm hit eller dit genom att försiktigt böja ut eller klämma ihop brännaren lite överst. Mässing är en mjuk metall. Tänderna ska inte sitta så löst att lampglaset skakar om du flyttar på lampan. De ska heller inte sitta så hårt att du med möda får sätta tillbaka glaset. Anpassa brännaren till just ditt lampglas och tänk på att även glas av samma storlek kan variera i sin tjocklek på glasmassan.


ATT TÄNDA EN FOTOGENLAMPA:

Ta loss lampglaset och skruva loss brännaren och sen fyller du oljehuset till 80-90% med lampolja. Skruva tillbaka brännaren och låt den suga i minst 20 minuter första gången. Innan du tänder lampan skall du också vara noga med att veken är jämn upptill och att inte ha för stor synbar veke. Tänd med tändsticka eller tändare och skruva sedan direkt ned lågan med vekskruven(ratten) på sidan av brännaren. Nu sätter du tillbaka lampglaset.

Lågan har en förmåga att ”sticka iväg” när man precis tänt den och om den är för stor så finns det risk för att lampglaset kan spricka. Man skall alltid ge lampglaset några 10-20 sekunder extra för att värma upp sig försiktigt innan man skruvar fram önskad storlek på lågan.

TRIMMA VEKEN PÅ DIN FOTOGENLAMPA:

Lågan skall vara jämn och inte ha för stora ”flikar”. Isåfall kan veken vara ojämn i sin övre kant. Det är enkelt åtgärdat genom att man låter veken brinna en stund, blåser ut lågan och sedan klipper veken rak med en skarp sax, som man klipper en rak lugg. Detta kan man behöva upprepa några gånger, vilket kallas att trimma eller putsa veken. När du har en perfekt trimmad veke så garanterar det en perfekt jämn låga och en minimal åtgång på veken under eldning. Om det är en flatbrännare(alltså där veken kommer upp som ett rakt streck och inte som en cirkel) så rekommenderar vi att du klipper av de yttersta hörnen på veken för att slippa "horn" på lågan och få en fin spetsig låga. Lite som en bruten taknock.

En veke håller länge, men man skall aldrig låta den ”torka ut” så se alltid till att ha lampolja i din lampa och elda den då och då för att lampan ska må bra.

Om lågan är för hög så finns det alltid risk för att glaset blir sotigt. Det är mycket enkelt att diska alla linjeglas i diskmaskinen när de blir lite immiga, vilket alltid sker när man använt en fotogenlampa en tid. Eller genom att använda dig av en flaskborste när du diskar. Diska dock aldrig antika glas i diskmaskinen för då kan de bli mjölkiga.

ATT SLÄCKA DIN FOTOGENLAMPA:

När du ska släcka lampan så tänk på att alla glas är heta. Du kan enkelt skruva ned lågan med vekskruven så att den dör(akta så du inte skruvar för långt bara) eller blåsa ut den uppifrån genom linjeglaset precis som man blåser ut ett ljus. Man kan också blåsa ut en låga underifrån genom brännarens galleri(luftintag). Detta gör man oftast på taklampor.

När det gäller bordslampor så tänk på att alltid ställa den på ett plant underlag och att det utvecklas mycket värme ovanför den. Man kan gärna använda sig av ett s.k. sotskydd som man enkelt fäster i toppen av linjeglaset och som tar upp den mesta värmen. Vi har flera varianter att välja på till din lampa.

Lycka till med din lampa och tveka inte att höra av dig om du har frågor!