Låg frakt / Snabb leverans

Kedjor, krokar m.m.

Vi säljer både dekorationskätting och äkta mässingskedjor i decimetervara. Behöver du hjälp med att hitta rätt kedja till din lampa - läs då mer nederst på denna sida.


Taklampors upphängning

Ofta hade de stora takfotogenlamporna en tung hissvikt/ett lod, som ska väga lika mycket som hela fotogenlampan för att fungera optimalt. Under lodet ska sotskyddet helst hänga. De små krokarna som håller i lodet kallas häktor och dessa ska sitta i en stegkätting som precis som namnet antyder ser ut som en liten stege. Här kan man själv ändra längden på sin stegkätting för att få nya mått på sin taklampa. Stegkättingen löper genom en liten krona i taket med tre små hjul som enkelt korrigerar höjden på lampan/lodet. Slutligen sitter det tre små slutbleck i stegkättingen, precis innan länkarmarna börjar. Slutblecken ska fungera som en broms överst i kronan vid hjulen. 

hisslod vikt fotogenlampa


Här ser ni små häktor till vänster som fästs i stegkätting och sen med slutbleck.
Det har funnits flera olika storlekar på stegkätting genom historien men idag nytillverkas endast 10x10 mm länkar i järn med förmässigad utsida av Karlskrona Lampfabrik. Hos oss kan ni köpa häktor i stål eller mässing och även slutbleck i mässing. Behöver ni så kan ni enkelt klippa till dessa att passa just er stegkätting.

Eftersom lodet väger lika mycket som hela lampan så kan det ibland kännas lite farligt tungt. Isåfall kan ni också välja att ta bort lodet. Ni kan haka fast häktorna runt hjulen i kronan genom att fästa dem direkt i stegkättingen igen som små öglor.  

Om lodet istället är för lätt så bör ni öka vikten på det genom påfyllnadshålet eller genom att öppna lodet med en skiftsnyckel eller liknande. Man kan fylla på med blyvikter, sådana som man t.ex. hittar hos dykfirmor såsom denna.


Att välja rätt kedja till sin lampa:

Det finns både äkta mässingskedjor och dekorationskedjor i järn. Båda är starka och bra men den stora skillnanden är att järnkedjorna inte mår lika bra om de hänger utomhus och kan med tiden börja rosta då det finns mikroskopiska porer i ytan som kommer att släppa igenom fukt m.m. med tiden. Det är viktigt att ha en tillräckligt stark kedja beroende på vad lampan väger och det är såklart snyggt om kedjan har samma färg som lampan.  Våra äkta mässingskedjor kommer med tiden att oxidera och mörkna, vilket sker särskilt snabbt om de hänger utomhus. Varje kedjelänk är öppningsbar så det är lätt att korrigera längden på sin valda kedja eller att fylla på med mer kedja om man skulle behöva senare. Arbeta gärna med två små tänger när du öppnar och stänger länkarna.