Låg frakt / Snabb leverans


FAQ - frågor om fotogenlampor


Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi brukar få om fotogenlampor. 

Det finns inga dumma frågor.

Har du en egen fråga? Maila bara oss!





- Är inte fotogenlampor väldigt brandfarliga?

Svar: Allt som brinner är såklart brandfarligt på ett vis, både fotogenlampor, stearinljus, grillar, lägereldar, kaminer och vedspisar. Det viktigaste är kunskapen om hur man hanterar respektive brinnande låga. Men fotogenlampor är faktiskt säkrare är t.ex. stearinljus, för de kan inte brinna ned och starta en eldsvåda i ljusstaken eller bordet. Fotogenlampor slocknar av sig själva när oljan tar slut. Däremot kan det lukta illa om de får stå och torrbrinna, så man ska alltid helst släcka dem innan oljan sinar. Dessutom är lågan på en fotogenlampa säkrad bakom glas. Håll bara ett avstånd på minst 1 meter mellan låga och tak eller ännu hellre, använd ett sot- och värmeskydd. Om du använder dig av modern lampolja så är den inte en brandfarlig vätska. Den brinner inte utan veke nämligen.

- Kan man använda fotogenlampor inomhus?

Svar: Självklart kan du det. De har använts som primär ljuskälla inomhus i Sverige mellan 1870-1920 ungefär, då elektriciteten blev mer spridd och populär. Om du använder en bra lampolja, t.ex. Kemetyls eller Karlskrona Lampfabriks, är den så gott som doftfri. Om man tänder väldigt många lampor samtidigt i ett litet rum så kan man känna en svag doft, men de flesta finner den angenäm. Tänk bara på att vädra lite och släppa in syre ibland om du har eldat länge med många lampor.




-  Ska man elda med fotogen i fotogenlampor?

Svar: Namnet till trots, så rekommenderar vi att ni istället använder er av en ren lampolja, t.ex. Kemetyls T-lampolja som både doftar och sotar minimalt eller Karlskrona Lamfabriks. Dessutom är den inte brandfarlig och skonsam mot brännaren. Själva har vi använt produkten i över 30 år i våra lampor(den hette tidigare Festival lampolja). Köp inte vilken billig "lampolja" som helst. De både sotar, luktar och sätter igen brännarna. Det är självklart ok att använda sig av fotogen i fotogenlampor och det var ju ursprungligen det bränslet som man använde. Men det luktar starkare. En doft som en del ändå uppskattar.

-  Är inte alla lampoljor likadana?

Nej tyvärr. Lampolja finns i olika kvalitet och vi har haft många som klagat på krånglande lampor och som löst det genom att byta till en bättre lampolja. Skillnanden består i längden på molekylerna och det avgör i sin tur hur ren förbränningen blir. En riktigt bra lampolja är Kemetyls T-Lamolja. Även Karlskrona Lampfabriks "Lysfotogen" är trevlig. I grund och botten är fotogen och lampolja samma ämne, men med olika renhet vid förbränningen. Man kan säga att det luktar/sotar mer eller mindre. Vi har också märkt att större brännare är känsligare för sämre bränslen än enklare oljelampor.


- Hur länge räcker 1 liter lampolja?

Det går inte enkelt att svara på eftersom åtgången är helt beroende av dels kvaliteten på lampoljan, dels storleken på lampans brännare och sedan även hur stor låga du har när lampan är tänd. Om du har en liten enkel oljelampa med en snörliknande veke så räcker en liter lampolja jättelänge. Om du istället har en supertörstig megabrännare och dessutom drar på lågan på högsta möjliga effekt så räcker den garanterat inte lika länge. Man får prova sig fram med sin egen lampa helt enkelt. Generellt sett vill vi dock påstå att en liter lampolja från Kemetyl räcker i många, många timmar för en klassisk fotogenlampa. 

- Hur länge räcker en veke?

Om du har ett bra bränsle, rätt trimmad veke och eldar rätt så håller en normal rundbrännarveke i minst ett år eller flera, beroende på hur ofta du eldar. Vid optimal förbränning så eldar man nästan endast lampolja och inte veke i sig. Den transporterar endast oljan från oljehuset till lågan.  Mindre vekar, t.ex. till snörbrännare och flatbrännare, såsom stormlyktor och smålampor, har generellt sett en större åtgång på vekmaterialet och behöver bytas oftare men de flesta vekar håller i många månader.




- När man säger linjer om fotogenlampor, är det då antalet invävda färgade trådar på veken eller är det antal piggar överst på brännaren?

Nej, det är en utbredd myt och missuppfattning. De invävda linjerna brukar vara mellan 1-4 stycken i färgat bomullsgarn och de kan variera även inom samma vekbredd, allt beror på väveriets egen design. Antalet taggar på brännarens krona kan ibland sammanfalla med samma linjemått, men även här beror det på producenten och det stämmer alltså inte som metod för att hitta rätt storlek. Linjemåttet är dock en storleksangivelse, som gäller både vekar, brännare och glas. Det var ett vanligt mått på 1800-talet där 12 linjer motsvarade en tum och 12 tum motsvarade en fot. Litegrann som vi idag har mm, cm och dm. Den vanligaste storleken på fotogenlampor i Sverige är 14''' (linjer). Läs mer om linjemåtten på vår sida om mått.

- Motsvarar en fotogenlampa på 10 linjer samma ljusstyrka som 10 stearinljus?

Detta är ytterligare en myt och missuppfattning. Lyskraften hos en fotogenlampa beror dels på veken och dels på brännarens beskaffenhet. Olika brännartyper ger olika mycket ljus, även om de har nästan samma storlek på brännaren. Enligt den gamla lamptillverkaren Arvid Böhlmark i Stockholm 1891 så motsvarade 10 linjer lyskraften hos 30 normalljus på den tiden. Sen beror det också på lågans storlek såklart och hur mycket du skruvar upp veken. Läs mer om måttenheten linjer på vår sida om detta.





- Jag får inte dit veken - kan ni ge tips?

När man ska sätta i en ny veke kan det ibland vara lite kärvigt. Här nedan kommer våra bästa tips för att få en ny veke på rätt plats. Om du har en brännare med en vekhiss undertill så är det viktigt att den först laddas om. Du kan läsa mer om den proceduren på vår sida om just idealbrännare. Det är också noga att man får rätt storlek på sin nya veke så att det inte uppstår något litet mellanrum upptill när lampan brinner. Då finns en risk att lågan blir svår att kontrollera. Det kan också osa eller sota från din lampa om veken är för smal och lågan börjar hoppa och fladdra i luftdraget.

Att montera en ny veke:
Lite 5:56 är inte fel där ratten går in i brännarkroppen samt underifrån in i maskineriet. Snurra några gånger på vekratten så att allting känns smidigt och smort.


Var gärna två personer när ni ska montera veken för man är nästan alltid en arm kort. 

Person 1 håller i brännarens ovandel med nederdelen riktad mot dig som ett U i springan och är beredd att skruva på vekratten medsols. 

Du klipper av den övre kanten på veken som ska föras in så den är skarp och rak och inte fluffig samt att alla lösa trådar är borta. Om du har en tunn papperstejp så kan du också tejpa kanten för att hålla den skarp och tunn, men tejpen får inte knöla sig. 

För in veken med hjälp av båda händerna så att båda ytterkanterna går in lika långt samtidigt och samtidigt når de bägge kugghjulen på tvenne sidor i drevhuset. 

När det tar emot på båda sidorna samtidigt så fortsätter du att hålla den mot kugghjulen med ett lätt tryck samtidigt som Person 1 försiktigt skruvar medsols. 

Kugghjulen ska få fäste på båda sidorna och du ska handmata in veken hela tiden medan Person 1 snurrar. Detta brukar vara effektivt vid krånglande vekar.

Metod två går ut på att sy in tandtråd överst och släppa igenom trådarna och dra upp veken för hand.
Allt brukar bli bra när den väl är på plats och står i olja och liksom smörjer upp sig den vägen.


- Lågan brinner inte bra - varför?

Det är en del som kontaktar oss för att de har problem med sin låga. Att fotogenlampan inte vill brinna eller brinner dåligt. Ofta är det enkelt att åtgärda. Du ska inte nöja dig med mindre än en perfekt låga. Läs mer om vanliga lågproblem nedan och hur du löser dem:

Generella råd/åtgärder att kontrollera om du har problem med din låga:

  • Har du rätt bränsle?  Vi rekommenderar Kemetyls T Lampolja eller Karlskrona Lampfabriks Lysfotogen för alla fotogenlampor. Allt som kallas "lampolja" är inte av samma kvalitet dessvärre.
  • Har du lagom med lampolja i oljehuset?  Du ska fylla ditt oljehus till mellan 80-90%. Du får inte ha för mycket lampolja utan det måste finnas luft överst för att undvika övertryck. Du får inte heller ha för lite lampolja, för då orkar inte veken suga ordentligt.
  • Har du rätt veke? Den ska vara tillverkad i bomull och vara mjuk och inte lukta illa, så att den kan suga upp lampoljan på rätt sätt. Den ska vara fuktig även överst så att oljan nått toppen. Du kan lägga hela veken i blöt i lampolja en stund om du tycker att den verkar lite torr och sedan montera den igen.
  • Är veken tillräckligt lång? Vi rekommenderar att minst halva veken står under lampoljans yta.
  • Är veken tillräckligt bred? Både flatvekar(som kommer upp som raka streck ur brännaren) och rundbrännarvekar(som kommer upp cirkelformade ur brännaren) måste fylla upp sitt utrymme ordentligt. Det får alltså inte finnas några glapp någonstans. Kontrollmät undersidan på en flatbrännare så att veken fyller upp hela springan.. Är det en rundbrännare så kan du skruva upp veken en bit och kontrollera att det inte finns något tomrum där vekens kanter möts. Detta är viktigare ju större brännare du har. På de största får det helst inte ens finnas 1 mm glapp. Veken ska alltså fylla hela cirkeln. Om din veke är för smal så kommer lågan att flämta, puffa och bete sig opålitligt. Den kan också växa okontrollerat på större brännare och sota ned ditt lampglas. Du kan enkelt mäta mellanrummet som uppstår med ett skjutmått för att se hur många mm bredare veke du egentligen behöver.
  • Är veken tillräckligt tjock? Av samma anledning som ovan skall veken även vara tillräckligt tjock.
  • Får lågan för lite luft? Om alla punkterna ovan är uppfyllda så kan det vara syret som är boven i dramat. Det kan bero på antingen oljehuset eller glaset. Om du lyfter upp glaset lite från botten av brännaren, lyser den upp igen då? Isåfall behöver lågan mer syre underifrån än brännaren mäktar att ge. Kanske kan du klämma fast glaset högre upp så att det inte står i botten på brännaren? Eller med en fin borr skapa några lufthål för tillförsel av syre i nedre delen av brännaren? Ibland kan man behöva borra ett hål överst i oljehuset så att luft kommer ned till lampoljan den vägen för att slippa övertryck. Slocknar lågan eller verkar vilja slockna så fort du sätter tillbaka glaset? Kanske fungerar inte förbränningen med den syretillgång som just ditt glas ger? Pröva ett rymligare glas (t.ex. ett matadorglas) istället.
  • Får lågan för mycket luft? Kanske finns det något hål nånstans i brännaren som inte ska vara där? Undersök genom att hålla för ev. lutintag i brännarens galleri och se hur det påverkar lågan. Kanske är glaset alltför rymligt och du behöver byta till ett trängre glas om lågan verkar dansa inuti.

Exempelbild: Rundbrännare med för smal veke.

Exempelbild: Flatbrännare med för smal veke.