Låg frakt / Snabb leverans

Gipsa delar på  fotogenlampor


Enligt klassisk metod skall de olika delarna på lampfötterna helst fästas mot varann med gips. Det gäller t.ex. de oljehus som har en glastapp underst och skall fästas i en fot eller skruvtapp eller oljehusringen överst på oljehuset. Vi rekommenderar inte att ni använder er av lim eller andra modernare metoder som inte går att korrigera lika enkelt senare, om det skulle behövas.

Om du behöver få bort en äldre oljehusring från ett känsligt glasoljehus så rekommenderar vi att du låter oljehuset stå i vinäger över natten så att det gamla gipset luckrar upp sig. Sedan brukar oljehusringen vara lättare att få av. Du kan annars försiktigt skala bort den med en tång, lite grann som man öppnar en konservburk, se bilderna här nedan.

Gammalt gips kan du enkelt skrapa bort med en skruvmejsel eller kniv. Rengör oljehuset ordentligt och se till att det är torrt innan du kan gipsa dit en ny oljehusring. Tänk på välja rätt storlek och att olika oljehus har olika storlek på sina halsar.(Det finns en del oljehus som istället har gängor för foten och/eller oljehusringen och således inte behöver gipsas, måste också nämnas)

Hos oss kan ni köpa små gipspåsar för just detta ändamål. De passar perfekt vid mindre gipsarbeten.

Rengör oljehuset och oljehusringen/lampfoten från gamla gipsrester. Allting måste vara rent och fritt från fett och damm. Man kan lägga lite papper inuti oljehusets botten för att skydda den från droppande gips under gipsningen av oljehusringen.


Häll upp gipspulvret i en liten kopp och tillsätt försiktigt vatten och blanda till en lagom krämig konsistens. Man får vara försiktig och tillsätta vattnet droppvis på slutet.

Fyll oljehusringen invändigt med gipsmassan och tryck den på plats med ett stadigt grepp. Se till att ringen sitter vågrätt och rakt.

Är det ett oljehus som ska fästas i en fot så fyller du foten med gipsmassan och trycker oljehuset på plats med ett stadigt grepp där också. Se till att oljehuset sitter rakt och vågrätt.

Nu är det ytterst viktigt att absolut inte röra delarna något mer, utan låta allting stå helt orört i minst 24 timmar och torka fullständigt!

Det gör ingenting att gipset tränger ut åt alla håll och kanter när man tryckt sin del på plats. Detta rengör man efteråt när allting är helt torrt, med en vass kniv genom att skrapa bort det överflödiga gipsrester. Detsamma gör man på insidan av oljehuset om man behöver

OBS: Lyft aldrig en fotogenlampa i dess brännare utan håll alltid i lampfoten vid förflyttning, annars finns risk att oljehusringen och/eller foten lossnar.