Låg frakt / Snabb leverans

Sotskydd

Vi säljer olika slags sot- och värmeskydd till din fotogenlampa. De kallas också rökhattar. Vill du lära dig mer om dessa så kan du läsa nederst på denna sida.

Sotskydd / Rökhatt till fotogenlampa

Förr i tiden så var dåtidens bränslen för fotogenlampor mer orena än idag och det hände ofta att lamporna både sotade och rök.  Därav behovet av ett sotskydd en bit ovanför lampglasets övre mynning. Idag om du använder en fin lampolja av hög kvalitet så slipper du både sot och rök, men ett sotskydd kan ändå vara att rekommendera för att de är så effektiva på att ta upp värmen och hettan som stiger från lågan. 

Man ska alltid ha minst en meter mellan lågan och ev. tak och gärna ett sot- och värmeskydd också. Då slipper man bränna sig när man lutar sig över lampan eller om den står placerad i närheten av ett snedtak eller liknande. Tänk på att alltid ha uppsikt över din levande låga och vara vaksam på vilken slags värmeutveckling som sker i dess anslutning. 

På takfotogenlampor sitter oftast sotskyddet placerat precis under hisslodet. Om man saknar hisslod så kan man fästa det under takkronan med de 3 små hjulen eller hänga det i en dekorativ lite kedja. Har du ingen möjlighet till att fästa ett taksotskydd så kan du lika gärna sätta ett sotskydd överst på glaset. 

När du ska välja vilken slags sotskydd du behöver så tänk på att ju större brännare/lampglas - desto större sotskydd. Sotskydden kommer oftast i blank mässing men denna mörknar/oxiderar snabbt när den utsätts för hetta och kommer anta en mörk ton.

sotskydd rökhatt fotogenlampor