Låg frakt / Snabb leverans

Skärmringar

Om du önskar dig en skärm så behöver du först ha en lämplig skärmring som du fäster på din brännare. Behöver du hjälp med att hitta rätt storlek så läs mer om skärmar och skärmringar nederst på denna sida.

Skärmringar till fotogenlampor

En skärmring är som en liten hylla med en tunn yttervägg som sitter på tre långa armar som antingen är fastlödade direkt i brännarens yttergalleri eller som sitter på en separat inre mindre ring som i sin tur ärträdd över brännarens krona. Skärmen ska bara vila på skärmringen och sitter inte egentligen fast. Skärmen ska vara lätt att lyfta på och av när du ska tända din fotogenlampa. Läs mer om olika skärmar nedan.


Skärmar

Det finns väldigt många olika storlekar på skärmar till fotogenlampor. Från de minsta på bara 5 cm i fotens yttermått - till de allra största på över 50 cm i fotens yttre diameter, även om vissa storlekar är mycket vanligare än andra. Generellt sett så delar man upp fotogenlampsskärmarna i två kategorier:

1. Rochester - där skärmen är rakt avskuren och därför behöver den stå på ett litet "golv" i skärmringen - till skillnad mot Vesta som hänger på "magen". Dessa skärmarna sitter nästan uteslutande på stora taklampor. De är extra känsliga för stötar och svårare att flytta på.

2. Vesta - där skärmen buktar ut ovanför foten och därför blir lampan "bredare" än bara skärmringens mått. De hänger således på sin "mage" och kan därför vila på en smal ring. Sitter på allt från små bordslampor till stora taklampor.
rochester vesta rochesterskärm vestaskärm skärm skärmar


skärm till fotogenlampa


vestaskärm skärm vesta
rochesterskärm skärm rochester


skärmring till fotogenlampa

Ibland sitter skärmringen fastlödad direkt i brännarens galleri istället för i den ring som visas ovan och då utgår du från brännarens egna mått för att fastställa den storleken istället. Även om innerdelen på skärmringsbrännaren saknas, så kan du mäta den innerdiameter som sitter i botten av luftgalleriet där innerdelen har suttit fastgängad. Det är nämligen precis samma mått och storlek. 

Här ser du måttabellen för olika storlekar på brännare:

brännare till fotogenlampa storlek tabell mått