Det är ofta som dessa två namn blandas ihop, men när vi talar om kupor så menar vi den till vänster på bilden - medan den till höger kallas skärm. Skärmar delas också in i två kategorier: Vesta och Rochester. Det finns såklart mängder av kupor och skärmar till fotogenlampor men på den här sidan presenterar vi de allra vanligaste storlekarna och modellerna.
Du kan också besöka vår sida med mått om du vill lära dig mer om hur man mäter fotogenlampor.
SkärmarDet finns väldigt många olika storlekar på skärmar till fotogenlampor. Från de minsta på bara 5 cm i fotens yttermått - till de allra största på över 50 cm i fotens yttre diameter, även om vissa storlekar är mycket vanligare än andra. Generellt sett så delar man upp fotogenlampsskärmarna i två kategorier:1. Rochester - där skärmen är rakt avskuren och därför behöver den stå på ett litet "golv" i skärmringen - till skillnad mot Vesta som hänger på "magen". Dessa skärmarna sitter nästan uteslutande på stora taklampor. De är extra känsliga för stötar och svårare att flytta på. 2. Vesta - där skärmen buktar ut ovanför foten och därför blir lampan "bredare" än bara skärmringens mått. De hänger således på sin "mage" och kan därför vila på en smal ring. Sitter på allt från små bordslampor till stora taklampor. |
Det finns både Rochester- och Vestaskärmar i olika färger och mönster. Förr i tiden var detta mycket vanligare än idag när de flesta skärmar är vita. Många skärmar var handmålade i vackra mönster för att matcha sin lampfot också. Det finns också skärmar som istället för en krage överst i glas - istället har en krage i mässing. Dessa kallar vi för kragskärmar. De har alltså bara ett hål överst där kragen ska vila. Det finns även krusiga kragar eller volangkragar samt olika former på skärmens kropp. De äldsta kuporna från 1870-talet är koniska.
Det fanns också vackra skärmar i tyg eller silke som man hade på dåtidens fotogenlampor. Det finns också en del skärmar i papp. Då nästan all värme stiger uppåt så är det inte brandfarligt med varken pappers- eller tygskärmar, trots att det vid första anblick kan verka lite skrämmande att blanda dessa med en låga, så länge som man har rätt brännare och glas och storlek på lågan.