Låg frakt / Snabb leverans

Oljehus & oljehusringar

Vi säljer både lösa oljehus och oljehusringar av alla slag. Behöver du hjälp med att hitta rätt del till din lampa - läs då mer om olika slags oljehus och lampfötter nederst på denna sida där vi samlat information om ämnet.

Oljehus / Fötter

Behållaren för lampoljan kallas för oljehuset. Den kan i sig utgöra hela lampfoten, eller vara en del av den. Det finns olika typer av oljehus med olika funktioner. På den här sidan ska vi berätta lite mer om de olika varianterna och lära er vad de kallas och hur de fungerar. Om du har en gammal fot hemma så går det ofta lätt att komplettera upp den så att du får en komplett fotogenlampa och det går också oftast bra att byta ut delar på den vid behov. Vi hjälper er gärna med råd och tips. Ta foton och mått och skicka till oss: [email protected]

oljehus fotogenlampa

oljehus fotogenlampa

Olika klassiska typer av oljehus:

Här nedan ser ni 6 olika varianter på klassiska oljehus till fotogenlampor. De kan se lite olika ut i verkligheten, men skisserna ger ändå en generell överblick och förklarar hur de olika oljehusen används i praktiken:

bordsoljehus väggoljehus
hängoljehus fotogenlampa
korgoljehus fotogenlampa

Bords-/Väggoljehus

Dessa klassiker är ofta tillverkade i genomskinligt glas men finns även i färg. De passar lika bra på bordet som på väggen, men då sitter de i en s.k. väggreflektor som man klämmer fast i midjan.

Hängoljehus

Dessa oljehusen går lika bra att ha på bordet som i taklampor. De sitter ofta i klassiska torparlampor, även kallade "skomakarlampor". De är oftast tillverkade i genomskinligt glas, men finns även i olika färger.

Korgoljehus

Ett korgoljehus har en rundad botten och sitter bäst i en "korg" som kan vara gjord i t.ex. gjutjärn. De brukar klassiskt sitta i takfotogenlampor men kan även synas på bordslampor med en korg på fot.

väggfotogenlampa reflektor
torparlampa skomakarlampa fotogenlampa
takfotogenlampa med korgoljehus
 ------------------------------------------
 

  ------------------------------------------

  ------------------------------------------
tappoljehus fotogenlampsfot glasoljehus
insatsoljehus fotogenlampa

Tappoljehus

Ett tappoljehus har en glastapp i botten som sitter fastgipsad, antingen direkt i en lampfot eller i en skruvtapp som sitter fäst i en lampfot med en skålskruv. Dessa oljehus brukar sitta på de vackraste fötterna. Det finns olika gängor på marknaden dessvärre.

Insatsoljehus

Ett insatsoljehus är en liten glasburk (eller metallburk) vars hals är extra hög så att man kan fästa ett lock mellan oljehusringen och oljehuset. De sitter vanligast i takfotogenlampor men även i bordslampor av samma modell.

Övriga oljehus

Förutom alla tidigare beskrivna varianter av oljehus så finns det ju en uppsjö av olika oljehus och lampfötter till fotogenlampor. Det går också bra att göra en egen i glas eller keramik eller metall - bara din fantasi kan sätta gränser.

fotogenlampa med tappoljehus på fot

svart fotogenlampa

lampfot oljehus mm linjer mått tabell


Att gipsa en fotogenlampa

Enligt klassisk metod skall de olika delarna på oljehusen fästas med gips. Det gäller t.ex. de oljehus som har en glastapp underst och skall fästas i en fot eller oljehusringen överst på oljehuset. Vi rekommenderar inte att ni använder lim, plastic padding eller andra modernare metoder eftersom det kan vara svårt att göra om ifall det skulle behövas i framtiden. Gips hittar ni hos oss i små påsar eller i större förpackning på apotek, pysselaffärer eller hos bygghandlare.


Här gipsas ett tappoljehus direkt i en fot.


Om du behöver få bort en äldre oljehusring från ett känsligt glasoljehus så rekommenderar vi att du låter oljehuset stå i vinäger över natten så att det gamla gipset luckrar upp sig. Sedan brukar oljehusringen vara lättare att få av. Du kan annars försiktigt skala bort den med en tång, lite grann som man öppnar en konservburk, se bilderna här nedan. Vad försiktig så att inte glashalsen går sönder.

Gammalt gips kan du enkelt skrapa bort med en skruvmejsel eller kniv. Rengör oljehuset ordentligt och se till att det är torrt innan du gipsar dit en ny oljehusring. Tänk på välja rätt storlek och att olika oljehus har olika storlek på sina halsar.

ta bort oljehusring med tång från oljehus

Här ser ni hur en gammal oljehusring skalas bort med en vass tång och hur det gamla gipset avlägsnas.


(Det finns en del oljehus som istället har gängor för foten och/eller oljehusringen och således inte behöver gipsas, måste också nämnas)

Rengör oljehuset och oljehusringen/lampfoten från gamla gipsrester. Allting måste vara rent och fritt från fett och damm. Man kan lägga lite papper inuti oljehusets botten för att skydda den från droppande gips under gipsningen av oljehusringen.

Häll upp gipspulvret i en liten kopp och tillsätt försiktigt vatten och blanda till en lagom krämig konsistens. Man får vara försiktig och tillsätta vattnet droppvis på slutet. Rinner massan så är den för lös och smular den sig så är den för torr. Hitta en bra balans.

Fyll oljehusringen invändigt med gipsmassan och tryck den på plats med ett stadigt grepp. Se till att ringen sitter vågrätt och rakt.

Är det ett oljehus som ska fästas i en fot så fyller du foten med gipsmassan och trycker oljehuset på plats med ett stadigt grepp där också. Se till att oljehuset sitter rakt och vågrätt.

Nu är det ytterst viktigt att absolut inte röra delarna något mer, utan låta allting stå helt orört i minst 48 timmar och torka fullständigt!

Det gör ingenting att gipset tränger ut åt alla håll och kanter när man tryckt sin del på plats. Detta rengör man efteråt när allting är helt torrt, med en vass kniv genom att skrapa bort det överflödiga gipsrester. Detsamma gör man på insidan av oljehuset om man behöver

OBS: Lyft aldrig en fotogenlampa i dess brännare utan håll alltid i lampfoten vid förflyttning, annars finns risk att oljehusringen och/eller foten lossnar.

nygipsade oljehus


Nygipsade oljehus till Simris Bylampa från vår lampverkstad i Simris.